En fundering inför hösten och vintern

Nu börjar dagarna bli kallare, löven ändrar färg och faller till sist av. Hösten är snart här och mörkret lägger sig. Glöm inte att förse din hund och katt med reflexer så att blir väl synliga i höstmörkret.

En fara som kan dyka upp nu när vi ska börja vinterrusta våra bilar är Glykolförgiftning. Vi får verkligen hoppas att våra hundar och katter inte råkar ut för detta, men glykolen smakar sött och gott så det är frestande för djuren att smaka på.

Hur påverkar glykolen kroppen?

Glykol ingår i bl.a. kylarvätska, bromsvätska och framkallningsvätska. Ämnet tas snabbt upp och omvandlas i levern vilket genererar obotliga njurskador. Glykolen bildar även glykoaldehyd som påverkar det centrala nervsystemet och andning. Den lägsta dödliga dosen för ospädd etylenglykol är 4,2 ml/kg för hund och 1,5 ml/kg för katt.

Symtom:
Symptomen kan delas in i 3 faser:
Fas 1: Akutfasen 0,5-12 h efter förtäring: ”fyllesymtom”, djuret blir vinglig och kräks.
Fas 2: 12-24 timmar efter förtäring: Hjärtat slår fortare och andningsfrekvensen ökar.
Fas 3: Symtom på akut njursvikt, urinproduktionen minskar och djuret samlar på sig vätska. Kräkningarna fortsätter och allmäntillståndet blir allt sämre.

Behandling:
Behandling bör påbörjas inom 6 timmar efter intag. Efter 16 timmar anses det meningslöst att påbörja en behandling.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.