Träning

Ofta pratar man om rent fysisk träning, mer sällan diskuterar vi den psykiska balansen och än mer sällan om balansen och relationen mellan tränaren och en individ, oavsett om det handlar om människa, hund eller häst. Den psykiska inställningen är också av största betydelse för prestationen. Det är mycket få idrottare som hoppar över den mentala träningen. Inställningen är grunden till all framgång.

Hos oss människor så väl som hos djur, läggs grunden för styrka, koordination mm, när vi är små. En individ med god grundkondition går aldrig ner sig helt vid vila, eller efter en skada. Den återhämtar sig långt snabbare i jämförelse med en som är sämre grundtränad. Och kanske de viktigaste av allt, återhämtningen från eventuella skador går betydligt snabbare. Här är det också viktigt att veta att kondition är en färskvara. Ingen kan bygga upp en god grundkondition i unga år och sedan tro att den konserveras någonstans i kroppen, redo att tas fram när den behövs, trots en lång vila. Nej du, den myten funkar inte. Det är bara att snällt bege sig ut i träningsdjungeln om man vill nå resultat.

Grundkonditionen ska arbetas upp etappvis. Detta kan bestå av promenader omväxlande underlag och terräng. Simning är ett fintfint sätt att komma igång. Det är skonsamt för leder och ligament.

Ovanpå plattformen av grundkondition, byggs sedan den styrka som behövs för kommande arbete. Det tar olika låg tid att träna olika saker. Där vi snabbast kan se resultat är i andningskapaciteten.
Här tar det uppskattningsvis någon månad att bygga upp och se förbättringar. För hjärtverksamheten tar det ett par månader och för leder och ligament tar det närmare ett halvår innan det blivit uppbyggt på ett bra sätt. Leder och ligament tar ca 6 ggr längre tid på sig att bli starka om man jämför med muskler. Skynda långsamt är nyckelordet. Det hjälper föga att ha en fysiskt stark muskel om inte leder och ligament håller. Ökas eller ändras träningsbelastningen för fort eller för tvärt kommer skadorna med stor sannolikhet.
Eftersom lung- och hjärtkapaciteten är det som snabbast tränas upp, är det lätt att man luras att tro att en individ är redo för hårdträning. Det är lätt att köra för hårt, för fort, för tidigt och därigenom är skaderisken överhängande. Det finns också en rad vetenskapliga belägg som visar att skelettet blir starkast och mest hållbart om det utsätts för viss påfrestning.

En ganska jämn tränings och formkurva ger mycket bättre förutsättningar att få vara frisk och fräsch i jämförelse om kurvan ser ut som en berg-och-dalbana. Risken för skador minskar med en jämn träningsnivå.

Rörelseapparaten är mycket känslig för förändringar. Skador uppkommer vanligtvis när vi begär saker av kroppen utöver det vardagliga. Därför måste varje förändring ske successivt.
För att få bästa effekt av träningen kan det vara en fördel att varva ansträngande arbeten med lättare arbete. Här finns oändliga träningsmodeller. Det är viktigt att de ansträngda muskelgrupperna ges tillfälle att återhämta sig lagom länge innan de ansträngs på nytt.

Balansen mellan träning, kost och vila är A och O. Detta ger dels en snabbare uppbyggnad, dels förhindrar det muskelömhet och träningsvärk. Det är också viktigt att man försöker variera träningen så mycket som möjligt.

Oavsett vad som ska tränas så finns vissa huvudregler för uppläggningen. Här följer en variant för att komma igång:

Inled med en rask promenad i minst 10-15 minuter. En raskare promenad värmer upp muskler, leder och ligament, vilket minskar risken för sträckningar och bristningar i muskulaturen. Blodomloppet kommer igång vilket medför att musklerna syresätts väl och därigenom får tillräckligt med ”bränsle” för sitt arbete.

I mitten av träningspasset läggs det egentliga arbetet in. Givetvis ska inte allt hinnas med under ett och samma pass. Att föra träningsdagbok och träningsplanera är ett enkelt sätt att hålla koll på vad man gjort och på vad man ska göra. Även små enkla anteckningar är bra. Träningsplanering och schema är en hjälp i arbetet. Fantasin och miljön sätter gränserna.

Avsluta alltid med en lugn promenad i minst 10-15 minuter eller tills pulsen och andningen lugnat sig. Denna så kallade ”träckning” hjälper till att kyla ner kroppen och att arbeta ut slaggprodukter ur muskulaturen. Det är också psykiskt viktigt att pusta ut och slappna av innan man avslutar passet.

Efter en skada eller viloperiod kan det vara svårt att veta hur man ska återuppta träningen. Hur mycket man vågar belasta utan att skadan återkommer. Återhämtningsprogrammet läggs i bästa fall upp i samråd med någon kunnig på området. Känsla och lyhördheten för kroppens signaler är av största vikt. Oavsätt om det gäller din egen, lagets, hundens, hästens eller någon annans tränig. Börja lugnt och skynda långsamt, det kommer du att vinna på i längden.