Katt

En ID-märkning är en billig åtgärd som hjälper dig att hitta din katt om den skulle komma bort. Det är även en nödvändighet för dig med raskatt som ska gå i avel och för dig som vill ställa ut din katt.

Om du väljer att chipmärka din katt, förs det in ett litet mikrochip med en nål mellan pälsen och underhudsfettet i nacken/skuldran på katten. Ingreppet tar bara någon minut och genomförs utan bedövning eller sövning.

Mikrochippet har ett registreringsnummer som kan läsas av med en skanner, och numret registreras med dina kontaktuppgifter i de två befintliga ägarregistren för katt.

Fördelen med chipmärkning är att chipet alltid kan läsas av, och att det är en så enkel och smärtfri procedur att märka katten. Alla polisstationer och veterinärkliniker i Sverige har en skanner för avläsning av chip. Nackdelen är att det inte syns på utsidan att en katt är chipmärkt.
SVERAK, Sveriges Kattklubbars Riksförbund, har, sedan förbundet bildades 1955, på olika sätt arbetat för att stärka kattens status i samhället – och sedan länge ansett att ID-märkning är ett av dessa sätt.

För enskilda medlemmar inom SVERAK har det sedan 2003 varit krav om ID-märkning av katt som ställs ut eller används i avel och sedan 1 januari 2009 ska katt inom SVERAK vara ID-märkt vid överlåtelse. SVERAK, har ett ägarregister för katt som blev sökbart under våren 2009, oavsett om det är en huskatt eller raskatt. Det kostar inget att vara med i registret, och du behöver inte vara medlem i en kattklubb. Blankett för att registrera din katt får du av veterinären när du ID-märker, alternativ laddar ner från SVERAKs hemsida, under fliken blanketter.
http://www.sverak.se/

Ett annat register som finns tillgängligt är Svenska Kennelklubbens kattägarregister som också finns tillgängligt på Internet och i de fall där ägaren gett sitt tillstånd finns även ägarens kontaktuppgifter med. Polisen har tillgång till hela registret dygnet runt (dvs de kan även se uppgifter som inte visas på internet) och man kan förstås även kontakta SKKs kansli under kontorstid  (08-795 30 00 eller id@skk.se) om man vill ha hjälp att söka i registret.

Om katten försvinner eller blir påkörd är det ju lättare att se vem katten hör ihop med. Katter kan ju också få för sig att byta hem om de blir matade någon annanstans, och d är det bra med en tatuering som visar var den bor.

 

Först kontrolleras att katten inte är chipmärkt sen tidigare med avläsaren. Även chipet kontrolleras i sin förpackning för att se att det fungerar som det ska och att numret överrensstämmer med streckkoden.

Injektionsplatsen tvättas med en desinficerande lösning (t.ex sprit).

Sedan injiceras chipet subkutant (under huden) mellan skulderbladen. Katten sitter i husses eller mattes famn, eller står på ett bord under tiden.

Efter injiceringen, kontrolleras med avläsaren att chipet sitter där det ska och att det fungerar.

En klisterremsa med chipnumret på klistras fast på stamtavlan och/eller de papper som ska fyllas i för registreringen.