En hund i harmoni

En harmonisk hund är fri från skador och värk och kan utföra sitt arbete på bästa sätt. En hund som kan slappna av både hemma och i främmande miljöer är också en harmonisk hund.

Men en till synes harmonisk hund kan faktiskt ha ont någonstans, och balanserar då om sig för att anpassa rörelserna på det sätt som gör minst ont och använder istället andra delar av sin kropp för att kunna ta sig fram. Vilket i sin tur gör att skadan kan förvärras på sikt.

En individ presterar dåligt och skadar sig lätt om rörelsemönstret är hämmat eller om djuret har värk. De individer som jobbar hårt och förväntas göra bra resultat i jaktskogen, i olika tävlingsformer eller arbete har stor användning av massage både i förebyggande syfte eller när olyckan varit framme.

I dagens stressade samhälle utsätts även hunden för många påfrestningar. Våra vanligaste folksjukdomar som diabetes och fetma blir även allt vanligare hos hundarna.
Långvarig stress kan vara en orsak till klåda, håravfall, mag – tarmproblem, hårda muskler och kramp i musklerna. Här kan man genom massage stimulera kroppens lugnande hormoner och genom den ökande blodgenomströmningen i musklerna rensa ut slaggprodukter och underlätta syretransporten till musklerna. Immunförsvar och ämnesomsättningen stimuleras också.