Foxterriern som jakthund
Foxterriern lär ha varit den första terrierrasen som fanns någorlunda allmänt förekommande i landet före förra sekelskiftet. Vid HM Konungens Jaktklubbs utställning i Stockholm i juli 1886 fanns i gruppen taxar och foxterrier 38 anmälningar varav en tredjedel antas ha varit foxar.
Vid sekelskiftet tog importen av engelska avelshundar fart och intresset för rasen var stort. År 1901 på Göteborgsutställningen skiljdes det för första gången på sträv och släthår. 1908 var det dags för första svenskfödda fox att vinna ett grytprov, det var tiken Solbackens Diva, uppfödare G Håkansson. Ägare var kapten Rosengren, kennel af Visborg. Foxterriern var under mer än 100 år jämte taxen den helt dominerande grythundsrasen. Även om Lakelandterriern gjorde tappra försök att ta upp konkurrensen. Under 20- och 30-talet var det den strävhåriga varianten som stod för de riktigt stora stjärnorna på proven . Men efter Björn von Rosens och Håkanssons insatser i slutet av 30-talet har släthåren helt dominerat.
Under den sista delen av 70-talet fick foxterriern konkurrens av Borderterrier, Tysk Jaktterrier och senare även av Parson Russel och Jack Russel terriers. Under åren 1963 till -83 vann foxarna 13 av 20 SM. När sedan skabben slog ut rävstammen minskade efterfrågan på foxterriers som kanske ses som den mest renodlade rävspecialisten av terrierraserna. Många uppfödare slutade då med följd att avelsbasen minskade drastiskt. År 1977 när rasen var som populärast registrerades runt 70 kullar av jakthärstamning, 14 hundar blev jaktchampions. Tio år senare registrerades 14 kullar och har legat där under många år.
De senaste åren har läget ändrats ganska mycket och i dagsläget registreras mellan 100 och 150 valpar per år och majoriteten av dessa är från jaktlinjer.
Jakt på räv är den vanligaste jakten med grythund. Här används rävsprängaren. Kännetecknande för en god sprängare är stor rörlighet, dvs att hunden skall ge räven möjlighet att flytta sig och kunna lämna grytet. Däremellan ska hunden anfalla räven i korta ruscher, vilket får räven att snabbt lämna grytet. Relativt hög skärpa fordras av en rävsprängare.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.